pv

Vermont’s largest solar parking lot deploys innovative panels on Burlington waterfront

0
Encore Renewable Energy has announced that Vermont’s largest solar canopy to date, which employs innovative two-sided solar panels that captures reflected light, has commenced generation of electricity.
Vermont’s largest solar parking lot deploys innovative panels on Burlington waterfront

The 156kWp solar carport at the ECHO, Leahy Center for Lake Champlain employs innovative two-sided panels that capture reflected light as well as the direct rays of the sun, increasing its output. It was built by a public-private partnership for the Science Museum on the Burlington waterfront, constructed at the same time as a new parking lot and a state-of-the-art stormwater pollution control system built by ECHO and the City of Burlington to help improve the water quality in Burlington’s inner harbor.

“We are so pleased to have been able to work with ECHO and the City of Burlington in delivering this important project” said Chad Farrell, Chief Executive Officer of Burlington-based Encore Renewable Energy, which built and will operate the array. “This project is a strong example of the forward-looking thinking and action that we need from municipalities, non-profits and other organisations below the national level, to advance the clean energy economy and address the negative impacts of climate change.”

The solar canopy project required complex engineering. Encore had to design for varying lakefront water levels, high winds, specific truck and bus traffic patterns at the Science Museum, and existing underground infrastructure. Due to ECHO’s location in Burlington’s previously industrialised waterfront, soil and water quality were continuously monitored throughout construction, in strict adherence to the State of Vermont’s regulatory process for environmentally contaminated property.

“The opportunity is finding ways to take urban settings in which we already have high land use, like a parking lot, and turning it into renewable power production” added Phelan Fretz, Executive Director of ECHO.

The project design called for innovative bifacial, or two-sided, solar panels to increase the electricity generated by capturing albedo light, the short-wave solar radiation reflected from the parking lot, parked vehicles and nearby lake surface. This higher output will increase the overall savings for the Science Museum.

Encore was responsible for coordinating and managing all aspects of the project including navigating the complex lakefront environmental and geotechnical issues, project design, permitting, financing, construction, and commissioning. In addition, Encore and one of its financing partners will own, operate and maintain the project.

ECHO was Vermont’s first LEED certified building when it was built in 2003. The building already features solar panels on the roof, natural lighting, passive heating and cooling, smart lighting, and specially controlled HVAC systems, built from renewable materials and locally sourced supplies.

For additional information:

Encore Renewable Energy

Add a comment